Földöntúli élvezettel írom le: gyerekek, valami megmozdul a tuvalui labdarúgásban!

Ha foci van, akkor minden van.

Ha foci van, akkor ezek egészen biztosan nem vesznek oda.

De igyekszem visszafogni lelkesedésem, mert a tény attól még tény, a világ egy legszarabb válogatottja Tuvalunak van.

De van - és ez a lényeg!

A dolog egyébként a hetvenes évek végén kezdődött: 1979-ben, a Dél-csendes-óceáni játékokon a csapat elérte a legnagyobb győzelmét, és legnagyobb vereségét is. Tongát 5-3-ra kiütötték, míg Tahititől 18-0-ra kikaptak...

Ezt követően nagy űr következett, majd 2003-ban jött egy meccs a Fidzsi-szigetek ellen, amikor a szemetek 9-0-ra győztek.

Jött a Dél-csendes-óceáni játékok – ugyancsak 2003-ban -, ahol 1 győzelem és 3 vereség volt a mérleg.

De a csoda most jön!

Tuvalu volt az első állam, amely nem FIFA-tagként (FIFA - a világ labdarúgását irányító szervezet, ők szervezik a világbajnokságot, illetve annak selejtezőjét is) világbajnoki selejtezőt játszott.

Értjük ezt?

A 2007-es torna első meccsén Tahiti ellen 1-1-es döntetlent játszott. A csodálatos találkozón megszületett Tuvalu első vb-gólja: Viliamu Sekifu szerezte. Csak szólok, hogy hivatalos Facebook-oldala van!

A többi meccset elbukta Tuvalu (Fidzsi-szigetek, Új-Kaledónia, és a Cook-szigetek ellen), így nem jutott tovább.

 

2008-ban Tuvalu miniszterelnöke, valamint a tuvalui labdarúgó szövetségi elnöke a FIFA székházában járt, abban a reményben, hogy az ország felvételt nyer a FIFA-hoz.

És a nagy áttörés: idén megnyerték a holland Foppe de Haant (a harmadik képen), hogy irányítsa a tuvalui válogatottat. De Haan nem akárki: volt a holland U21-es válogatott, valamint a Heerenveen edzője is.

Den Haan részmunkaidős, és önkéntes alapon végzi a feladatát a tuvalui csapatban.

Én csak annyival zárnám, hogy bazdmeg a világ szép, a futball csodálatos, és ez a kis történelem fantasztikus!

A bejegyzés trackback címe:

https://sostuvalu.blog.hu/api/trackback/id/tr13121210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása