A .tv üzlet

2011.06.28. 22:46

Az egész úgy volt, hogy Tuvalu, mint egy csepeli punk, éppen szokásos módon nagyon csóró volt. Összeült a vének tanácsa, meg néhány jólfésült üzletember és kitalálták, hogy nem is olyan rossz dolog ez a Tuvalu elnevezés. Ugyanis az ország weboldalai a .tv végződést birtokolják, amire korábban rengeteg tévétársaság lecsapott. Nálunk kevésbé ismert televíziókat tudok hirtelen felhozni, massive.tv, kuumba.tv, vagy mondjuk a korábban idehaza futott fix.tv-t is ide lehet sorolni.

 No, éppen 2000-et írtunk, amikor a VeriSign cég úgy gondolta, hogy elkezdi értékesíteni a .tv domain-végződést. Azt tudni kell, hogy a VeriSign cégben 20 %-os tulajdonrésze van Tuvalunak, így a bevételből is ennyit markolhatnak fel. A jogokat egyébként 12 évre adta ki az ország, és az elején nem is ment rosszul a bolt, ám ma már alig-alig hoz valamit a konyhára, szóval biztosan nem ismerik a tuvaluiak a mondást, de egyszer volt Pesten kutyavásár. A nagyját már learatták ennek az üzletnek, látjuk, hogy mire mentek vele...

Egyébként volt egy másik biznisz is, a 00688-as telefonhívószám, amit ugyancsak piacra bocsátott az ország, lévén, felesleges kapacitása volt belőle. Többnyire szextelefonos szolgáltatással foglalkozó cégek csaptak le rá, de ma már ebből sem tud pénzt remélni az állam.

És persze vannak a segélyek, amik közül kiemelkednek a Nagy-Britanniától, Új-Zélandtól és Ausztriától kapott pénzösszegek a korábbi "gyarmatosításért". A pici sem jön rosszul, de koldulásból nem lehet megélni.

Az egész úgy volt, hogy Tuvalu, mint egy csepeli punk, jól akarta magát érezni, és az első néhány korty kannás bor után ez még sikerült is. De aztán másnap felkelt, és szörnyű fejfájás gyötörte. No, és most jön a különbség: amíg a punk a vízért szűköl, addig Tuvalu pont attól szeretne megszabadulni.

Bolond világ.

A bejegyzés trackback címe:

https://sostuvalu.blog.hu/api/trackback/id/tr503023194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása