Mi a legégetőbb probléma?

2010.09.05. 16:38

 

Tuvalut az elmúlt év végi koppenhágai klímacsúcson gyakorlatilag halálra ítélték. Bár megegyezés nem született a 193 tárgyalódelegáció által lezajlott eseményen, a felek így is 2 fokban maximalizálták a globális felmelegedést. Ezt egyébként több szigetállam erősen kifogásolta, de a leghangosabb szószóló Tuvalu volt.

 A „picik” azt szerették volna, hogy a maximum 1,5 fok legyen...

Mivel ez nagy követelés, de a követelők valóban picik voltak ezért persze nem sikerült olyan nagyhalakon átvinni az akaratot, mint Németország, vagy az Egyesült Államok, de Tuvalu miniszterelnöke, Apisai Ielemia volt olyan tökös, hogy baszott az egészre, és nem írta alá.

Könnyen meg lehet érteni. Ki írná alá a halálos ítéletét?

Tuvalu delegáltja elsírja magát a koppenhágai klímacsúcson: www.youtube.com/watch

Tuvalu helyzete azért roppant nehéz, mert a legmagasabb természetes pontja mindössze 5 méter...

A helyzet - ha nem is napról-napra érzékelhetően -, de romlik, és ahogyan az a mellékelt fotókon is látszik, már a mindennapi élet része lett a lakótérbe beözönlött víz.

A négy szigetből, és öt valódi korallzátonyból álló Tuvalu teljes szárazföldi területe 26 négyzetkilométer, amelynél csak Vatikán és Nauru kisebb a földön.

 A globális felmelegedés miatti megemelkedett vízszint már a tuvaluiak mindennapi életét, létét veszélyezteti. Ez az, amire többek között az USA, Brazília, Dél-Afrika, Kína, India, az Európai Unió - köztük mi, magyarok is -, Japán, és az Afrikai Unió is nagy ívben szart.

Csak ízlés kérdése, hogy 11 636 fő élete mit számít...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sostuvalu.blog.hu/api/trackback/id/tr482273281

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szélvadászok kora 2010.09.07. 08:44:36

A szél helyben termeli az energiát, helyben is használható fel. A szélerőgépek felhasználási köre elképesztően széles, legyen szó akár egy hibridrendszerben megoldott térvilágításról, nyaralónk teljes energiaigényének megoldásáról, vagy egy halásztanya...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása