Amint korábban írtam, január 13-án nagy gebasz volt Tuvalun.

(Részletek az "Egy veszedelmes nap" posztban).

Szükségállapotot hirdettek, és megtiltották, hogy 10 főnél nagyobb tömeg gyülekezzen. Na most, az eredeti probléma az volt, hogy egy politikus a kormány korai bukása ellenére is hatalmon maradt. Ez sokaknak nem tetszett, utcára vonultak, amitől a kormány megijedt, fegyverbe parancsolta a katonákat, és szükségállapotot vezetett be.

Az elkövetkezendő napok kicsit érdekes fordulatot vettek...

Az eset után újabb tiltakozást szerveztek az ellenzékiek, ám ezt végül megtiltották a hatóságok. Az ellenzékiek élére egy Enele Sopoaga nevezetű illető állt, aki röviden összefoglalva röhejesnek tartotta a gyülekezés megtiltását, és úgy fogalmazott: az ország sorsa 8 ember kezében van...

Az ügy Csendes-óceániai mértékben nagy vitát váltott ki. A Csendes-óceáni Szabadság Fórum egy közleményt állított ki. A demokrácia fontosságát hangsúlyozták az írásban, valamint, hogy Tuvalu ezektől az elvektől eltért.

Közleményt közlemény követett...

Tuvalu kormánya is reagált: egyetértett a Csendes-óceáni Szabadság Fórumának véleményével: a demokrácia fontos. A kormány döntését azzal indokolta, hogy az emberek biztonsága mindennél fontosabb, és ahogy a múltban, úgy a jelenben, és a jövőben is mindent megtesznek azért, hogy betartassák a törvényeket.

Ezzel nagyjából le is zárult az ügy. Több forrást nem lelhető fel, így vélhetően minden folyik tovább ugyanúgy, ahogyan eddig a disznószartól, és szeméthegyektől tarkított korallszemeken, amit úgy hívnak: Tuvalu.

A bejegyzés trackback címe:

https://sostuvalu.blog.hu/api/trackback/id/tr232883845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása