Tuvalu reménysége

2010.09.19. 21:58

Napjaink leghíresebb tuvalui embere egyértelműen a jelenlegi miniszterelnök, Apisai Lelemia, azonban most nem róla szeretnék beszélni.

A sport a világ minden táján kiemelt szerepet kap, hiszen a sportolók a nagy világversenyeken a hazájuk, nemzetük színeit is képviselik. Talán hihetetlen, de egy ilyen kis náció, mint a tuvalui is képes volt kiállítani olimpikont. Nem is egyet, de az első női sportoló, aki kvalifikálni tudta magát egy olimpiára, az Asenate Manoa volt.

 

Az 1992. május 23-án született atléta 100 méteres síkfutásban indult a 2008-as pekingi olimpián. A fiatal sprinter nem jutott tovább a selejtezőfutamából, és összetettben mindössze egy afgán és egy dzsibuti versenyzőt előzött meg, a körülmények, és a felkészülés tudatában már a részvétel is fantasztikus eredménynek számít.

Tuvalu rendelkezett a pekingi olimpián a legkisebb küldöttséggel: 2 atléta, és 1 súlyemelő képviselte az országot a világeseményen.

A tornára való felkészülést Manoa a Fidzsi-szigeteken végezte el - édesapja fidzsi, édesanyja tuvalui -, a helyi atlétikai szövetség segített neki, hogy minél jobb erőállapotba kerüljön. Az olimpia napjáig még soha nem használt rajtgépet, és soha nem versenyzett rendes, fedett lelátójú stadionban. Manoa egyébként amatőr státuszban indult, a felkészülés alatt is dolgozott.

Manoa nem csak az olimpiai részvéttellel járó rekordot tudhatja magáénak. Ő az első női, tuvalui atléta, aki érmet, és aranyérmet nyert - mindezt a csendes-óceáni játékokon.

Mára egyértelműen Óceánia vezető, női sprintere.

 

Manoa szereti az indiai filmeket, népe zenéjét, a híreket, és az NFL-t. Minden álma, hogy ott legyen a 2012-es, londoni olimpián, emiatt saját elmondása szerint is dupla erővel készül.

Jó hírét viszi országának a világba, úgy is mondhatnánk, ő Tuvalu egyik reménysége.

A bejegyzés trackback címe:

https://sostuvalu.blog.hu/api/trackback/id/tr542308704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása