Tuvalu: tüntetni tilos!

Na jó, lehet tüntetni, de 2011 januárjában néhány tucatnyian az utcára vonultak, és olyan bonyodalmakat okoztak, hogy napokig 10 főnél nagyobb tömeg nem gyülekezhet Tuvalu utcáin.

De kezdjük az elején...

Idén, január 13-án, Funafuti szigetén nagyjából 50 fő gyűlt össze, hogy a pénzügyminiszter lemondását követelje. Bármennyire is hihetetlen, ennyi ember elég volt ahhoz, hogy ráijesszen a tuvalui kormányra, amely vészhelyzetet rendelt el. A helyzet odáig fajult, hogy az ország egyetlen hadihajóját a fontosabb kormányzati épületek környékére rendelték.

A nemzetközi sajtót a kommunikációs miniszter, Kausa Natano tájékoztatta. Natano elmondása szerint a pénzügyminiszter halálos fenyegetést kapott, ezért ő külön védelmet kapott. Bár a kommunikációs miniszter nem tért ki rá, vélhetően politikai csatározások miatt durvult el a helyzet.

Decemberben mindössze 3 hónap kormányzás után megbukott a hatalmon levő kormány, ám több kormánytag átnyergelt az ellenzékhez, hogy megmaradjon a pozíciójában. Többek között a pénzügyminiszter is így tett, amit - mint a példa is mutatja - nem néztek jó szemmel a tuvaluiak...

Helyi lapértesülések szerint a tuvaluiakban komoly félelmet keltett a hadihajó bevetése, valamint az, hogy a legénységet felfegyverezték...

2011. január 13-án az ország történelmében példátlan események történtek...

A bejegyzés trackback címe:

https://sostuvalu.blog.hu/api/trackback/id/tr572845797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása