A 11 ezer lakosú, csendes-óciáni Tuvalu állam szigetein súlyos ivóvízhiány van, a kormány szükségállapotot hirdetett. A kis szigetországba az új-zélandi légierő gépe szállított ivóvizet és két, tengervízből édesvizet előállítani képes sómentesítő berendezést.

A Tuvalui Vöröskereszt szerint a vízkészletek keddre már teljesen kifogynak egyes térségekben. A hatóságok felhívják a lakosság figyelmét, hogy ne igyanak vizet a forrásokból, mert néhány állat már elpusztult feltehetően a szennyezett talajvíztől.

Tuvaluban több mint fél éve nem volt nagyobb eső, és a meteorológusok szerint decemberig nem is lehet számítani bővebb csapadékra. A szigetországban normális körülmények között 200-400 mm csapadék hull havonta. Szakértők szerint az óceán vizének lehűlésével járó La Nina időjárási jelenség okozza a szárazságot.

Tuvalu az egyike a globális felmelegedés hosszú távú hatásainak leginkább kitett országoknak; lakói attól tartanak, az emelkedő tengerszint és az ivóvízhiány lakhatatlanná teszi szigeteiket.
(vilag.transindex.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://sostuvalu.blog.hu/api/trackback/id/tr143286682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása